Sunday, March 17, 2013

::I Love Kentang ! ;) Part 2::


Asslammualaikum semua ;)

Haaa..dek kerana terlalu gilerrrkan kentang, saya berusaha mencari khasiat dan manfaat kentang untuk dikongsikan bersama kalian semua ^^

Manfaat dan khasiat kentang :-

Skin Care :

Vitamin-C dan B kompleks dan mineral yang terdapat pada kentang sangat baik untuk kulit. Selain itu kentang mentah yang ditumbuk dan dicampur dengan madu, dapat berfungsi sebagai masker muka dan juga sangat baik untuk kesihatan kulit anda agar terasa lembut.

Tekanan Darah Tinggi :
Kentang dapat digunakan untuk menurunkan tekanan darah tinggi kerana di dalamnya terdapat banyak vitamin C dan B, tapi bagi anda yang mengidap diabetes harus menghindari mengkonsumsi kentang secara berlebihan. Selain itu adanya kandungan serat di dalamnya membantu menurunkan kolesterol dan meningkatkan fungsi insulin di dalam tubuh.


Penyakit Jantung :
Selain kandungan vitamin, mineral, dan serat kentang juga mengandung zat yang disebut Karotenoid  yang bermanfaat untuk kesihatan jantung dan organ internal lainnya. Tetapi sebagai peringatan untuk anda yang menderita obesiti dan diabetes sangat tidak dianjurkan mengkonsumsi kentang kerana banyak mengandung karbohidrat dan glukosa.


Batu Karang :
Manfaat kentang seterusnya adalah mencegah batu karang. Bagi penderita batu karang mungkin harus menghindari makanan berprotein tinggi, khususnya protein seperti daging, ikan, bayam, dll. Kentang sangat kaya magnesium yang dapat mencegah pengendapan kalsium (pengapuran) pada ginjal dan jaringan lain, sehingga mencegah terbentuknya batu karang.

Selain itu , dari sumber lain pula :-

Kentang juga mengandungi vitamin B1, B2 dan B3 serta sedikit kandungan protein dan zat besi. Kandungan potasium kentang, dua kali lipat dari kandungan potassium dalam pisang dan fiber. Jumlah lemaknya di bawah paras 25%, sehingga dapat menghalang endapan kolesterol di dalam lapisan saluran darah. Kentang baik bagi yang mengalami kekurangan gula dalam darah. Selain itu kentang merupakan sumber terbaik dalam pembentukan zat besi dalam darah. Menjamin sistem ketahanan badan, karena kandungan vitamin serta kalsium yang tinggi.


Berbagai Kasiat kentang :
  • Menurut kajian, jus kentang mentah boleh membantu mengurangkan penyakit yang menyerang sendi-sendi (arthritis), radang otot (rematik). Sakit yang di sebabkan salah urat atau terkilir, luka-luka kecil dan luka terbakar ringan, dapat dilegakan dengan cara menampalkan irisan kentang pada luka atau nyeri yang dirasakan, selama 15 minit atau lebih.

  • Sos kentang yang digunakan untuk sos salad, dipercaya boleh mengurangkan luka, mengurangkan rasa sakit, serta pencemaran bakteria. Parutan kentang yang ditampal pada kelopak mata, mampu menghilangkan bintik hitam pada mata (dark circles) dan sekiranya dicampur dengankrim, boleh melambatkan munculnya kerut di muka.

  • Kentang juga boleh memutihkan dan melembutkan tangan. Ini menunjukkan kentang bukan saja bermanfaat untuk tujuan pengubatan. Kandungan potassium, dan Vitamin C pada kentang sangat bagus untuk untuk perawatan kulit, seperti wajah berminyak dan berjerawat. Bagi kulit berminyak, dua buah kentang dikupas dan diparut. Lalu dioleskan pada wajah hingga rata, biarkan selama 1/2 jam. Bersihkan dengan air sejuk bersih. Sementara untuk jerawat, sebuah kentang diiris tipis-tipis, tampalkan ke seluruh wajah. Biarkan sampai kentang menjadi kering dan berwarna keabuan. Bersihkan dengan air bersih sejuk.

  • Kentang telah menjadi sahabat semua orang, yang sedang mengatur pola makan. Sehingga kentang bisa menjadi menu alternative untuk diet, sebab kentang dipercaya kaya karbohidrat pangganti nasi bagi yang kini sedang menjalankan diet.

  • Vitamin C-nya, juga terkenal sebagai pereda gangguan penyakit yang sudah dilakukan sejak zaman nenek moyang. Bagi yang menderita kutil, segera oleskan potongan segar kentang mentah pada kutil.

  • Kentang sangat baik bagi  yang memiliki penyakit sering mangalami sakit kerana kelebihan asam lambung. Sebab dalam kentang terkandung atropine yang dapat membantu mengurangkan asam lambung dan mengurangi sakit pada lambung. 

  • Biasanya zat lysine tidak terdapat pada nabati, tetapi di dalam kentang terdapat lysine yang sangat penting dalam pertumbuhan badan dan otak. Dengan kentang kita dapat mengkonsumsi Vitamin C secara mudah. Kerana vitamin C di dalam kentang tidak hilang setelah masak karena dikelilingi oleh sari pati. Walaupun kalorinya cukup rendah, kentang dapat menyebabkan kegemukan karena adanya Glycemic Index.

  • Kentang mempunyai khasiat membuat mata yang lelah kembali bersinar serta dapat menghilangkan bengkak pada mata. Parutlah kentang lalu masukkan ke dalam kain tipis yang bersih (kain kasa atau kain mori) dan kompreskan ke kelopak mata.

Selain itu, sumber daripada utusan mengatakan :-

"KALAU kanak-kanak mungkin mereka boleh makan kentang goreng tetapi saya mesti makan nasi setiap hari," kata seorang rakan apabila mendengar saranan menggantikan hidangan nasi kepada ubi kentang. 
Sebenarnya, hidangan ubi kentang bukan hanya kentang goreng seperti yang terdapat di restoran-restoran segera yang menjadi sumber lemak, meningkatkan kolesterol, melonjakkan risiko darah tinggi dan penyebab obesiti.
Hakikatnya, bukanlah ubi kentang yang menentukan sama ada baik atau buruk untuk kesihatan. Yang penting bagaimana bahan ini disediakan untuk dimakan.
Umum mengetahui ubi kentang sumber nutrisi karbohidrat popular di seluruh dunia. 
Bagi menikmati khasiat sebenar ubi kentang, anda boleh menghasilkan hidangan seperti kek coklat kentang atau sup berkrim kentang.
Tahukah anda selain membekalkan sumber karbohidrat, kentang mempunyai khasiat lain untuk kesihatan?
Kajian menunjukkan dengan mengambil kira-kira 150 gram kentang, kita dapat memenuhi keperluan vitamin C untuk satu hari. Kandungan kalium dalam kentang pula boleh melegakan hipertensi.
Pakar Kesihatan dan Kesejahteraan, Carina Lipold memberitahu, ubi kentang mengandungi banyak manfaat kesihatan sekiranya dijadikan sebahagian amalan diet. 
Katanya, ubi kentang kaya dengan serat, vitamin, mineral, fitokimia, rendah kalori dan pada masa sama mempunyai indeks kekenyangan tinggi. 
"Sebiji kentang bersaiz sederhana (kira-kira 150 gram) yang dikukus dan dimakan dengan kulitnya, memberi sehingga 48 peratus daripada pengambilan harian Vitamin C yang disyorkan untuk seseorang, lebih kalium atau potasium daripada pisang serta mineral penting lain.
"Secara kesimpulan, saya boleh katakan kentang adalah ubi yang banyak kebaikan dan sesuai untuk sebarang amalan diet," katanya pada majlis pengenalan menu dengan ramuan ubi kentang oleh Lembaga Kentang Amerika Syarikat di Hotel Le Meridien, Kuala Lumpur, baru-baru ini.
Selain itu, ubi kentang dikenali sebagai makanan yang bebas gluten. Menurut Carina, gluten merupakan bahan protein yang terdapat pada bijirin seperti gandum, barli dan rai. Para pesakit yang menghidap penyakit gangguan gastrousus akan mendapat manfaat besar daripada kentang kerana makanan ini dinyah hidrat amat sesuai sebagai pengganti tepung yang mengandungi gluten. 
Jadi tidak hairanlah, makanan ini sesuai untuk semua peringkat umur dan budaya, kentang malah menjadi makanan bayi yang baru bercerai susu.
Dalam piramid makanan, dua biji kentang bersaiz kecil sama dengan satu mangkuk nasi, dua keping roti dan satu setengah mangkuk mi.
Ubi kentang juga mengandungi potasium tinggi yang mampu mengurangkan risiko hipertensi, strok, melindungi jantung dan menolong transmisi pusat saraf serta melawan dinyah hidrat".

Ok semua, sy harap kalian dapat info yg baik. Sumber-sumber yang saya dapat saya kongsikan bersama kalian. Moga ianye memberi manfaat yg baik pada kita semua. In Syaa Allah. ^^

Bye semua..Assalammualaikum ;)

3 comments:

Agus setya said...

tulisan tentang kentangnya sangat berguna, ternyata kandungan kentang banyak vitaminnya

Azzua said...

ye..betul..ramai yg tak tahu khasiat kentang sebenarnya..;)

Azzua said...

;) terima kasih ;))